Hoe bereid je je voor op een eerste kind?

Hoe bereid je je voor op een eerste kind?

Bij de voorbereiding van een eerste kind is er zoveel om over na te denken! Je vraagt je misschien af welke kleren je moet kopen, welk autostoeltje je moet kopen en hoe je de kinderkamer moet inrichten. In deze blogpost vind je enkele tips om je voor te bereiden op de nieuwe aanwinst.

Zorg er eerst en vooral voor dat je mentaal en emotioneel voorbereid bent op de verandering die in je leven komt. Het kan heftig zijn als er een baby thuiskomt, dus zorg ervoor dat je van tevoren een voorraadje voorraden aanlegt, zoals luiers, doekjes en flesvoeding, zodat je niet midden in de nacht zonder zit. Je moet ook een geboorteplan opstellen en dit met je arts of verloskundige bespreken.

Zoek een kinderarts voor de baby.

Als u nog niet bekend bent in het gebied, vraag dan rond en kijk of vrienden of familieleden iemand kennen die kinderen heeft of een goede kinderarts kennen. U kunt ook online zoeken naar aanbevelingen van andere ouders. Een goede kinderarts zal gedurende het hele leven van uw kind een hulpmiddel voor u zijn, dus het is belangrijk om er een te vinden die goed aansluit bij de behoeften en persoonlijkheden van uw gezin!

Veel hangt af van waar in het land u woont - en of er überhaupt veel artsen in uw omgeving zijn! Als er bijvoorbeeld niet veel kinderartsen zijn waar ik woon, dan kan het zijn dat ik zeer beperkte opties heb, omdat ze ofwel volgeboekt zijn met pasgeborenen of alleen baby's tot 2 jaar aannemen. Zelfs in België zijn er volgens Lilikus plaatsen waar het niet zo makkelijk is om een arts te vinden. Ik wacht liever tot mijn volgende zwangerschap dan dat ik genoegen neem met een arts die toch niet perfect aan onze behoeften voldoet...

Babyproof je huis.

U moet ook overwegen uw huis kindveilig te maken. Dit is belangrijk om letsel te voorkomen, vooral als u een jong kind heeft dat u nog niet kan vertellen wanneer iets pijn doet of niet goed aanvoelt.

Gebruik kindveilige sloten op kasten en laden.

Plaats elektrische snoeren buiten bereik.

Gebruik een veiligheidshekje boven en onder aan de trap voor kinderen jonger dan twee jaar (of langer dan een meter).

Gebruik een babyhekje om de baby in één kamer te houden totdat hij/zij zelf veilig rond kan lopen. Zeker bij de deur van de babykamer is het cruciaal om een hekje te voorzien, denk hier zeker aan bij de inrichting.

Bespreek de financiën en stel een budget vast.

Het is belangrijk om over de financiën te praten voordat de baby komt. Als u geen relatie heeft, bespreek dan wat ieder van u eerlijk en redelijk vindt als het gaat om het betalen van de dingen die nodig zijn voor uw nieuwe aanwinst.

Het is ook een goed idee om een budget opzij te zetten, zodat iedereen weet hoeveel hij zich kan veroorloven voor zaken als babykleding, speelgoed en luiers. U moet bespreken hoeveel geld eenieder wil uitgeven aan oppas of dagopvang en andere noodzakelijke kosten in verband met de opvoeding van kinderen, zoals ziektekostenverzekeringen, schoolgeld, enz.

Leer luiers verschonen en inbakeren.

Je moet leren hoe je luiers moet verschonen en inbakeren. Een goede manier om het verschonen van luiers te oefenen is op een pop. Je kunt het inbakeren ook oefenen met een echte baby of een ouder kind, maar het is moeilijker als ze rondwriemelen en hun armen uit de deken bewegen.

Het is het beste als u het verschonen van luiers oefent op verschillende momenten van de dag en de nacht, en op verschillende plaatsen (zoals uw slaapkamer of de badkamer). Het kan enige tijd duren voordat u er vertrouwd mee raakt, maar uiteindelijk zult u het snel kunnen doen zodat u uw slapende baby niet stoort tijdens het verschonen van de luier!

Bereid je voor op slaaptekort.

Eén ding dat je kunt en moet doen om je voor te bereiden op de komst van je eerste baby is je mentaal voorbereiden op slaaptekort. Het is normaal, het komt vaak voor, en het zal uiteindelijk voorbijgaan.

De beste manier om je voor te bereiden is door met jezelf te bespreken hoe je ermee omgaat als je pasgeborene de eerste maanden niet genoeg slaap krijgt. Kun je ermee omgaan dat je moe bent? Is het zinvol om bepaalde verantwoordelijkheden uit te stellen tot later, wanneer ze minder zwaar voor je zijn? En het belangrijkste: zijn er manieren waarop dit andere gezinsleden kan helpen of hinderen - zoals "verwacht niet dat ik vanavond ga koken"? Als je slaaparme zelf zulke positieve dingen in petto heeft, is dit een goed moment om ze van tevoren te bedenken, zodat ze later geen verspilde energie zijn!

Volg samen met je partner lessen voor de bevalling.

Het is belangrijk om samen met je partner lessen te volgen. De lessen kunnen nuttig zijn voor beide partners en helpen u te leren hoe het is om een bevalling door te maken. Veel stellen vinden dat bevallingslessen zeer nuttig zijn om hen voor te bereiden op het krijgen van een baby.

Huwelijks- en gezinstherapeuten geloven dat praten over hun gevoelens mensen helpt om later conflicten te voorkomen. Uw huwelijksconsulent kan met u praten over manieren waarop u elkaar kunt steunen tijdens de bevalling, zodat u zich allebei op uw gemak voelt om vragen te stellen of veranderingen in uw behoeften kenbaar te maken naarmate de zwangerschap vordert.