Is een vakantie naar Las Palmas op Gran Canaria de moeite waard?

Is een vakantie naar Las Palmas op Gran Canaria de moeite waard?

Las Palmas betekent letterlijk ‘de palmen’. Het is afgeleid van Ciudad Real de las Palmas, ofwel Koninklijke Stad van de Palmen zoals de stad vroeger heette.

Deze havenstad is met bijna 400.000 inwoners de hoofdstad van Gran Canaria. Hiermee behoort Las Palmas tot de top-10 van de grootste en mooiste plekken van Spanje.

Ongeveer de helft van de bevolking van Gran Canaria woont in de hoofdstad. Je vindt hier nog mooie oude gebouwen, en zelfs een strand ontbreekt hier niet. Een vakantie naar Gran Canaria wordt vaak geboekt.

Van druk naar rustig in Las Palmas

Ondanks de drukke plekken vind je hier volop rustige kleinere parkjes, pleintjes en stille steegjes. Ga bijvoorbeeld eens een lekker kopje koffie drinken bij het mooie café/kioskje op Plaza de San Telmo.

De stad dateert van 1478. De wijk Vegueta is de plek waar de stad gesticht is. Deze wijk is in 1973 uitgeroepen tot historisch-cultureel erfgoed.

Strand van Las Palmas

Het lange strand met het goudgele zand is gelegen naast de wijk in Santa Catalina. Playa de las Canteras was het eerste vakantieoord van Gran Canaria.

Door een natuurlijk rif is het water hier zeer rustig. Inmiddels heeft het zwaarte punt van het toerisme zich verplaatst naar het zuiden van het eiland.

Ten Noorden van het strand bevindt zich het Kasteel de la Luz. Dit is de eerste vesting die in 1492 op het eiland gebouwd is.

Kiosk op San Telmo Plein De kathedraal van Santa Ana mag je niet missen. Het is de grootste kerk van de Canarische Eilanden. De bouw hiervan heeft 400 jaar geduurd.

Las Palmas telt enige musea zoals het Columbus Museum en het Museo Canario, waar veel te vinden is over de cultuur van de oorspronkelijke bewoners, de Guanchen.

Het Huis van Columbus

Het Huis van Columbus is genoemd naar de ontdekkingsreiziger, die hier in 1502 verbleef om zijn schip de Pinta te repareren. Het is een prachtig oud Canarisch huis dat zeer de moeite va een bezoek waard is.

In het museum vind je tentoonstellingen over de reizen van Columbus en de Amerikaanse volkeren voor de ontdekking van Amerika.

Over de invloed van Columbus over de geschiedenis van Las Palmas bestaat een waardevolle verzameling schilderijen van de 16e tot en met de 19e eeuw.

Musea Las Palmas

Houd je meer van moderne kunst dan is het Centrum voor Moderne kunst in de Los Balcones straat een aanrader.

Het Elder Museum van Wetenschap en Technologie (Museo Elder) is een zeer interessant groot museum, waar je onder anderen raketten en satelieten kan bewonderen.

Het is ook een museum waar je zelf actief bezig kan zijn, en daarom ook erg populair bij de jeugd. Het instituut is gelegen bij het Parque de Santa Catalina.

Las Palmas is belangrijk voor Gran Canaria

Las Palmas is het centrum van handel en cultuur. De enorme drukke haven, waar de grote vrachtschepen af en aan varen laat duidelijk zien hoe belangrijk de handel is voor deze stad.

Op Las Palmas vindt je de grootse festiviteiten, zoals de  Internationale Filmfestival van Las Palmas en de Theater- en Dansfestivals. Het hoogtepunt is het Carnaval op het eiland.

Wil je gezellig winkelen?

Ga dan naar de schitterende Triana straat. Dit is een autovrije straat met prachtige oude huizen en leuke winkels.

Aan de Avenida Mesa y Lopez, vind je het grote bekende Spaanse warenhuis El Corte Inglés. Bij het Santa Catalina Park vinden we nog het Moderne El Muelle winkelcentrum, een overdekt winkelcentrum van meerdere verdiepingen.

In de hoofdstad Las Palmas kan een stedentrip met een strandvakantie gecombineerd worden.

De mooiste locatie is aan de boulevard bij het Las Canteras strand. Hier is het strandtoerisme ooit begonnen en het is er nog steeds goed toeven.