Tips voor een spreekbeurt over voetbal

Tips voor een spreekbeurt over voetbal

Voetbal is wereldwijd gezien de populairste sport. Wil je een spreekbeurt houden over deze sport? Er is genoeg te vinden over dit onderwerp. Je kunt iets over de geschiedenis van de sport vertellen. Daarnaast is het vooral interessant om te vertellen over de Nederlandse successen en het hedendaagse voetbal.

Geschiedenis

De moderne vorm van voetbal is ontstaan in Engeland. In Engeland werd ook de oudste professionele voetbal club ter wereld opgericht: Notts County FC. In Nederland was de Koninklijke HFC de eerste voetbalclub. De sport werd in de jaren die volgden razend populair.

Nederlandse successen

Hoewel Nederland een klein land is, is het één van de betere voetballanden. Dat is eigenlijk ongekend als je naar ons inwonersaantal kijkt. In een land als Duitsland wonen bijvoorbeeld veel meer mensen. Vooral het Nederlands elftal heeft natuurlijk veel successen gekend. Denk aan het Europees Kampioenschap van 1988 dat werd gewonnen onder bondscoach Rinus Michels en waarin sterspelers als Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard speelden. Bovendien is Johan Cruyff natuurlijk één van de beste voetballers ooit. Daarnaast is Nederland de ‘uitvinder’ van het totaalvoetbal. Dit is een aanvallende speelstijl waarbij spelers continu van positie wisselen. Dit is een speelstijl die nog altijd wel wordt gebruikt en in de jaren zeventig alom is geprezen.

Niet alleen het EK werd door Oranje gewonnen, want Nederland stond ook drie keer in de finale van het wereldkampioenschap voetbal. Helaas gingen alle drie de finales verloren, maar het blijft razend knap dat ons kleine landje dit heeft gepresteerd. Ook binnen het clubvoetbal heeft Nederland veel successen gekend. Ajax, Feyenoord en PSV hebben diverse Europese bekers in de wacht gesleept. Zo was Ajax in de jaren zeventig één van de grootste clubs ter wereld. De Amsterdamse club won liefst drie keer achtereen de Champions League in 1971, 1972 en 1973. Feyenoord boekte het laatste Nederlandse succes in 2002 door de UEFA Cup te winnen en PSV was in 2005 dicht bij de finale van de Champions League, maar werd in de halve finale in het zicht van de haven uitgeschakeld door het Italiaanse AC Milan.

Hedendaagse voetbal

Vandaag de dag regeert het geld in de voetbalwereld. Clubs als Chelsea, Real Madrid, Barcelona, Manchester United en Manchester City bulken van het geld en hebben dus ook de macht. De kans is daardoor ook klein dat Nederlandse club ooit nog eens een grote Europese kunnen winnen. Gelukkig is de kans nog altijd wel aanwezig dat het Nederlands elftal successen kan behalen. Op de afgelopen twee WK’s gooide het Nederlands elftal immers hoge ogen door de finale (2010) en de halve finale (2014) te bereiken.