Waarom je een veganistische levensstijl zou moeten overwegen

Waarom je een veganistische levensstijl zou moeten overwegen

Je hebt misschien gehoord dat een veganistisch dieet beter is voor de planeet, maar je vraagt je misschien af of het wel iets voor jou is. Als iemand die al meer dan tien jaar een plantaardig dieet volgt, heb ik geleerd dat er veel voordelen aan veganisme verbonden zijn: van een betere gezondheid tot het redden van dierenlevens en het helpen beschermen van het milieu. Hieronder bekijken we waarom deze voordelen veganistisch worden een gemakkelijke keuze maken en hoe iedereen zijn levensstijl kan aanpassen om deze verandering mogelijk te maken.

Een veganistisch dieet is uiterst gezond.

Een veganistisch dieet is uiterst gezond. Het bevat weinig verzadigde vetten en veel vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Een veganistisch dieet is rijk aan fytonutriënten die ziekteveroorzakende vrije radicalen helpen bestrijden. Eet meer fruit en groenten voor een optimale gezondheid!

Een veganistisch dieet kan ook de bloeddruk, het cholesterolgehalte en de gewichtstoename na verloop van tijd helpen verlagen - voordelen die vooral nuttig kunnen zijn voor mensen met diabetes of hartaandoeningen.

Je hoeft geen van je favoriete voedingsmiddelen op te geven.

Het is waar - je hoeft je favoriete eten niet op te geven. Veganisme kan zo eenvoudig of complex zijn als je zelf wilt, maar als je net begint, zijn er enkele eenvoudige vervangingen die de overgang gemakkelijker maken.

Zo zijn tofu en tempeh geweldige alternatieven voor vlees in roerbakgerechten en stoofschotels (en ze zijn ook heerlijk op zichzelf). Als kaas een must is op pizza of taco's, probeer dan eens veganistische kaas in plaats van zuivelkaas. Er zijn ook tal van veganistische melkalternatieven voor cornflakes en koffie! En eieren? Die kun je vervangen door vlaaseieren (meng 1 eetlepel gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water) of je kunt ze gewoon helemaal vergeten - in de meeste recepten zijn ze toch niet nodig!

Je zult milieuvriendelijker en aardbewuster zijn.

U helpt uw ecologische voetafdruk en die van de aarde te verkleinen.

Je helpt ook de hoeveelheid afval te verminderen, omdat je minder voedsel weggooit als je het niet opeet voordat de houdbaarheidsdatum is verstreken.

En tot slot, met minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en fabrieksmatige landbouw, kunnen we allemaal een beetje makkelijker ademhalen in de wetenschap dat we ons steentje bijdragen aan de planeet.

Het kan zo duur of goedkoop zijn als je wilt.

Je kunt zo goedkoop of duur zijn als je wilt als het om veganisme gaat. Er zijn genoeg goedkope veganistische voedingsmiddelen, maar ook genoeg dure. Je kunt bijvoorbeeld biologische sojaproducten kopen en die zijn een stuk goedkoper dan biologisch vlees.

Je hoeft geen biologisch voedsel te kopen als het duurder is dan niet-biologisch voedsel (maar sommige mensen zullen de voorkeur geven aan biologisch). Je kunt ook voor de niet-biologische producten gaan en op die manier geld besparen.

Een veganistische levensstijl is oneindig veel duurzamer dan het alternatief.

Veganisme is de meest duurzame manier van eten.

De milieu-impact van de vleesproductie is een grote zorg, en het is duidelijk dat we onze consumptie moeten beperken om de schade aan de planeet te minimaliseren. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je niet meer kwaad dan goed doet tijdens het eten? Het antwoord is simpel: ga veganistisch eten! Als iedereen deze levensstijl zou aannemen, zouden we de totale vraag naar vleesproducten kunnen verminderen en onze wereld in één klap een betere plek maken!