Hebben berberine supplementen geneeskrachtige eigenschappen?

Hebben berberine supplementen geneeskrachtige eigenschappen?

Jazeker, berberine is een natuurlijke bioactieve stof met talrijke geneeskrachtige eigenschappen! Je hoeft niet langer te vragen of iemand berberine heeft gebruikt en de resultaten op het forum na te gaan. Het is bewezen door honderden wetenschappelijke studies. Berberine is een van de meest effectieve voedingssupplementen. Wat is het belangrijkste doel van het gebruik van berberine? Hoe lang moet ik het gebruiken? Wat is de beste dosis? Wat is berberine, werking of bijwerking geeft het?

Wat is berberine?

Berberine is een natuurlijke stof van plantaardige oorsprong. Het behoort tot een groep alkaloïden die gezondheidseigenschappen en medicinale effecten hebben. Waar komt berberine voor?Het komt voor in de wortels, schors, stengels en vruchten van barbiestruiken en de wortelstokplant Coptidis, en in kleinere hoeveelheden in andere planten. De wortelstok van Coptidis is een zeer veel gebruikte grondstof in de Chinese geneeskunde en de barbis wordt gebruikt in de volksgeneeskunde in Europa en Azië. De moderne wetenschap en talrijke studies bevestigen de werking en genezende eigenschappen van berberine.

Berberine in voedingssupplementen 

Berberine komt voor in voedingssupplementen in de vorm van poedervormige wortels en schors van planten die er rijk aan zijn, extracten van de wortels, schors en vruchten van berberis, en als pure chemische verbinding - berberinesulfaat of berberine HCl, d.w.z. berberine hydrochloride.

 Berberine bijwerkingen

Berberine is een veilig supplement, zelfs wanneer het in grote doses wordt ingenomen. De enige bijwerkingen van berberine kunnen optreden als spijsverteringsklachten - diarree of constipatie, een opgeblazen gevoel, gasophoping en maagpijn. Soms meldden deelnemers aan onderzoek ook de aanwezigheid van hoofdpijn tijdens het innemen van het supplement.

Werkt berberine goed?

De effecten van berberine zijn bevestigd door talrijke wetenschappelijke studies. Alleen al in 2020 werden ongeveer 500 publicaties gepresenteerd over de geneeskrachtige eigenschappen, het gebruik en de effecten van berberine. De bioactieve werking ervan is zeer sterk, in sommige omstandigheden even krachtig als geneesmiddelen.

Helpt berberine bij het afvallen?

De afslankende werking van berberine vereist meer gedetailleerd onderzoek, maar het is al bekend dat het supplement veelbelovende effecten heeft. Berberine regelt de afscheiding van hormonen die verantwoordelijk zijn voor de energiehuishouding van het lichaam en de opslag van vetweefsel - insuline, leptine en adiponectine.

De afslankende eigenschappen van berberine zijn te danken aan de remming van de groei van vetcellen, de versnelling van de vetafbraak en de regulering van de koolhydraatstofwisseling. Hierdoor helpt berberine niet alleen mensen met overgewicht, maar ook sporters tijdens het bulken - verhoogde caloriediëten. Bij aankomen gaat het immers om spiermassa, niet om vetweefsel.

Hoe lang berberine gebruiken?

De duur van de inname van berberine hangt af van het effect dat je wilt bereiken. Analyse van wetenschappelijke studies over berberinesuppletie geeft enig idee na hoeveel tijd de resultaten van het gebruik van berberine zichtbaar zullen zijn. Het effect van preparaten met berberine wordt waargenomen

Hoe gebruik je berberine?

Berberine werkt als een geneesmiddel en is bij sommige aandoeningen even effectief. Daarom moet bij gebruik van vaste geneesmiddelen geanalyseerd worden of de werking van berberine daar niet mee overlapt. Omdat berberine een aangetoonde effectiviteit heeft bij het verlagen van glucosewaarden, cholesterol en bloeddruk, moet het niet gecombineerd worden met geneesmiddelen die deze factoren reguleren.

Berberine bij zwangerschap

De belangrijkste contra-indicaties voor het gebruik van berberine zijn de periode van zwangerschap en borstvoeding, en de kindertijd en adolescentie. Berberine moet niet worden ingenomen tijdens de zwangerschap, vooral omdat er niet genoeg hoogwaardig onderzoek is om 100% zeker te weten dat berberine in die tijd veilig is. Dit betekent niet dat het schadelijk is, maar dat de stand van kennis op dit moment onvoldoende is.