Het belang van een goed passende gebitsprothese

Het belang van een goed passende gebitsprothese

Een goed functionerend gebit is niet alleen van belang voor het kauwen en spreken, maar speelt ook een grote rol in het zelfvertrouwen en het sociale leven. Wanneer tanden en kiezen ontbreken, kan een gebitsprothese uitkomst bieden. In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten protheses en wanneer implantaten een geschikte oplossing kunnen zijn.

Wat is een gebitsprothese?

Een gebitsprothese is een uitneembare vervanging van ontbrekende tanden en kiezen. Dit kan gaan om een volledige prothese (kunstgebit) wanneer alle tanden ontbreken, of een gedeeltelijke prothese bij verlies van een aantal elementen. Moderne technieken zorgen ervoor dat protheses steeds beter aansluiten op de kaken, met meer draagcomfort en een natuurlijker uiterlijk tot gevolg.

Wanneer zijn implantaten een oplossing?

In sommige gevallen biedt een traditionele prothese niet voldoende houvast, bijvoorbeeld bij een teruggetrokken kaak of klachten over een loszittend kunstgebit. Implantaten kunnen dan een oplossing zijn. Dit zijn kunstmatige wortels die in het kaakbot worden geplaatst, waarop een klikprothese of vaste constructie bevestigd kan worden. Hierdoor blijft de prothese stevig op zijn plaats en ervaren veel mensen meer comfort en zekerheid tijdens het eten en spreken.

Maatwerk en persoonlijke aanpak

Elke mond is anders. Daarom is maatwerk bij het aanmeten van een prothese essentieel. Tandtechnische precisie, oog voor detail en persoonlijke begeleiding dragen bij aan een eindresultaat dat niet alleen functioneel is, maar ook esthetisch aansluit bij het gezicht van de drager. Daarbij wordt er steeds vaker gebruikgemaakt van digitale technieken, zoals intraorale scanners, voor nog nauwkeurigere afdrukken en pasvormen.

Preventie en onderhoud

Een goed onderhouden prothese kan jarenlang meegaan, maar heeft, net als natuurlijke tanden, aandacht nodig. Regelmatige controles zijn belangrijk om te beoordelen of de pasvorm nog optimaal is en om slijtage of ontstekingen tijdig te signaleren. Ook wordt er vaak geadviseerd om na enkele jaren de prothese opnieuw te laten beoordelen of aan te passen aan veranderingen in de kaakstructuur.

Meer weten?

Voor wie zich wil verdiepen in de mogelijkheden van een gebitsprothese of een op implantaten gedragen voorziening, biedt de website van Van Nunen Mondzorg uitgebreide informatie. Daar is meer te vinden over de werkwijze, behandelingen en technologische toepassingen binnen het vakgebied van de tandprothetiek en implantologie.