Vakantie in het Caribisch gebied? Leer hoe je moet salsadansen

Vakantie in het Caribisch gebied? Leer hoe je moet salsadansen

Salsa is een dans op salsamuziek. Het Spaanse woord salsa betekent saus. De dans komt uit het Caribisch gebied, om precies te zijn uit Cuba, en omdat de dans een smeltkroes is van allerlei culturen wordt de dans salsa (saus) genoemd. Je danst de salsa met zijn tweeën. Hierbij heeft de man de leiding en stuurt hij de vrouw.

Salsa leren bij een salsaschool

Een salsales begint meestal met een warming-up. Hierna zoek je een partner. Als er meer vrouwen of juist meer mannen zijn geeft het niet dat dames of heren met elkaar dansen, als ze maar regelmatig de rollen omdraaien. Het is goed om zowel dames- als herenpassen te kennen. Ieder heeft zijn eigen passen, maar accepteer de leiding van de man. In het begin wordt er geoefend zonder muziek. Zo wordt bijvoorbeeld de zogenaamde casinodraai geoefend, hierbij draait de man de vrouw eerst linksom, dan rechtsom. Vervolgens pakt hij haar rechterhand en loopt zij een rondje om hem heen. Dan pakt hij de hand over en draait haar nog eens rond.

Zonder salsamuziek is het wellicht ietwat onwennig, maar als de salsa muziek wordt gedraaid kan het echte dansen beginnen. De salsa heeft een moeilijk passenschema van acht tellen, waarbij sommige tellen samengenomen worden. Om het niet te ingewikkeld te maken oefenen de meesten eerst de draai in de merengue. De passen van de merengue hebben een eenvoudig ritme van vier tellen, links-rechts, links rechts. Als de gecompliceerde draai er inzit worden er vaak wat extra elementen toegepast.

Voordelen van dansen

Dansen is gezond en kan je helpen om gezond te blijven. Het is een uitstekende work-out, want door de salsa beweeg je heupen, je taille, armen, schouders, kuiten en dijen. Op deze manier kun je al dansende zelfs overtollige kilo’s verliezen.

Salsa dansen, de nieuwe workout?

Salsa is een verzamelnaam voor een scala aan muziekstijlen uit gedeelten van Midden Amerika zoals Cuba en wel muziek uit de Cubaanse Zon. De Salsa is een mengelmoes (salsa betekent ook: saus) van Caribische, Afrikaanse en Europese klanken en ritmes. Men noemt een heleboel stijlen salsa, maar is wel degelijk ook overeenkomst in te ontdekken. Salsa is een muziekstijl maar ook een dans.

Salsa, de dans

Salsa dansen legt de nadruk op de beweging. Er is geen vaste volgorde waarin wordt gedanst. De man leidt en bepaald aan de hand van de muziek de figuren. Je danst op je plaats, er wordt niet over de vloer bewogen. Vaak heeft de salsa ingewikkelde figuren voor de armbewegingen. Dit is typisch voor de salsa. De voeten doen een basispas met enkele variaties.

Een set danspassen is in een salsadans onderverdeeld in 8 tellen verdeeld over twee maten van 4 tellen. De 4e en 8e tel zijn vaak een rust. Daarom wordt er vaak geteld als 1, 2, 3… 5, 6, 7…. Er is geen eenduidige aanwijzing of je een dansfiguur begint met je linker- of rechtervoet.

Workout?

In hele moderne sportscholen heb je naast Zumba ook salsa als workout. Salsa dansen is zeer ontspannend en je spieren moeten tal van bewegingen maken die ze normaal nooit maken. Je moet je hersens trainen om op andere manieren en momenten te bewegen. Salsadansen  is erg ontspannend. Ook maak je kennis met andere culturen en andere muziek. Dit maakt je bezoek aan de sportschool weer eens wat anders dan de bekende discodreunen uit de jaren 80. Door de Salsa te dansen komen al je spieren aan bod op een leuke, creatieve en relaxte manier.

Als je geen zin hebt om naar de sportschool te gaan, ga dan lekker Salsa dansen bij de dansschool of het buurthuis. Salsa is een mooie combinatie van muziek, dans, passie, emotie, en vooral plezier. Salsa is niet zo maar een muziekje of een dansje, nee, salsa is een beleving die je niet meer loslaat, die in je hoofd en in je hart gaat zitten! En dan willen je benen, je armen, en je hele lijf ook meedoen! De muziek brengt je in sfeer dat je zin krijgt om in Cuba te gaan salsa dansen.