Wat is schurft en wanneer naar de dokter?

Wat is schurft en wanneer naar de dokter?

Schurft is een jeukende huiduitslag die wordt veroorzaakt door een kleine gravende mijt genaamd Sarcoptes scabiei. Intense jeuk treedt op in het gebied waar de mijt zich ingraaft. De behoefte om te krabben kan 's nachts sterker zijn.

Schurft is heel besmettelijk en kan zich snel verspreiden door nauw contact tussen mensen in een gezin, kinderopvang groep, schoolklas, verpleeghuis of gevangenis. Omdat schurft zich zo gemakkelijk verspreidt, raden zorgverleners vaak aan om het hele gezin of alle naaste contacten te behandelen.

Is schurft makkelijk te behandelen?

Ja, gelukkig is schurft gemakkelijk te behandelen. Medicinale huidcrèmes of pillen doden de mijten die schurft veroorzaken en hun eitjes. Maar het kan zijn dat de jeuk pas vele weken na de behandeling ophoudt.

Waar komt schurft het meeste voor?

Schurft komt vaak voor in de huidplooien. Maar schurft kan op veel delen van het lichaam voorkomen.

Wanneer naar de dokter gaan?

Bel met je huisarts als je symptomen van schurft hebt. Veel huidaandoeningen, zoals dermatitis of eczeem, kunnen ook jeuk en kleine bultjes op de huid veroorzaken. Je zorgverlener kan de precieze oorzaak van je symptomen achterhalen, zodat je de juiste behandeling krijgt. Antihistaminica of lotions zonder recept kunnen de jeuk verlichten. Maar daarmee raak je de mijten of hun eitjes niet kwijt.

Wat zijn de oorzaken van schurft?

Schurft wordt veroorzaakt door een kleine, achtpotige mijt. De vrouwelijke mijt graaft zich net onder de huid in en maakt een tunnel waar ze eitjes legt.

De eitjes komen uit en de mijtenlarven reizen naar het huidoppervlak, waar ze volwassen worden. Deze mijten kunnen zich dan verspreiden naar andere delen van de huid of naar de huid van andere mensen. Jeuk wordt veroorzaakt door de allergische reactie van het lichaam op de mijten, hun eitjes en hun uitwerpselen.

Nauw huid-op-huid contact en, minder vaak, het delen van kleding of beddengoed met iemand die schurft heeft, kan de mijten verspreiden.

Huisdieren verspreiden geen schurft op mensen. De schurftmijten waar dieren last van hebben overleven of planten zich niet voort bij mensen.

Maar als je in contact komt met een dier dat schurft heeft, kan het kortstondig jeuken als de mijt onder de huid komt. Maar binnen een paar dagen gaat de mijt dood. Behandeling is dus niet nodig.

Complicaties

Te veel krabben kan je huid kapot maken en een infectie veroorzaken, zoals impetigo. Impetigo is een infectie aan het huidoppervlak die meestal wordt veroorzaakt door stafylokokken of soms door streptokokken.

Preventie tegen schurft

Neem de volgende stappen om te voorkomen dat schurft scabies terugkomt en dat de mijten zich verspreiden naar andere mensen:

Was alle kleding en linnengoed

Warmte doodt de mijten en hun eitjes. Gebruik heet water met zeep om alle kleding, handdoeken en beddengoed te wassen die je de laatste drie dagen voor het begin van de behandeling hebt gebruikt. Droog met hoge hitte. Droog kleding die je thuis niet kunt wassen.

Laat de mijten verhongeren

Doe spullen die je niet kunt wassen in verzegelde plastic zakken en laat ze een week lang op een afgelegen plek, zoals je garage, liggen. Mijten sterven na een paar dagen zonder voedsel.

Schoonmaken en stofzuigen

Het is een goed idee om je huis schoon te maken om te voorkomen dat schurft zich verspreidt. Dit geldt vooral voor mensen met korstschurft. Stofzuig meubels, tapijten en vloeren om schubben en korsten te verwijderen die schurftmijten kunnen bevatten.