Zelf een uitvaart regelen, wat komt daar bij kijken?

Zelf een uitvaart regelen, wat komt daar bij kijken?

Afscheid nemen van een dierbare kan een intensief en emotioneel proces zijn, maar het zelf organiseren van een uitvaart kan een betekenisvolle manier zijn om afscheid te nemen. In dit artikel vertellen we je waar je om moet denken.

De stappen om zelf een uitvaart te regelen

1. Overlijden melden en verklaring van Overlijden

Wanneer iemand overlijdt, moet een arts de dood vaststellen en een overlijdensverklaring afgeven. Deze verklaring is nodig om de overlijdensakte bij de gemeente te verkrijgen.

2. Overlijdensakte en formaliteiten

Met de overlijdensverklaring ga je naar de gemeente om een overlijdensakte te verkrijgen. Dit document is essentieel voor verdere stappen, zoals het regelen van de begrafenis of crematie en het afhandelen van zaken met banken en verzekeringen.

3. Wensen van de overledene

Controleer of de overledene wensen heeft vastgelegd, bijvoorbeeld in een testament, codicil of via een uitvaartverzekering. Dit kan aanwijzingen geven over voorkeuren voor begraven of cremeren, de locatie van de uitvaart, muziek, sprekers en meer.

4. Locatie kiezen

Kies een geschikte locatie voor de uitvaartdienst. Dit kan een kerk, een uitvaartcentrum, een natuurlijke omgeving, of zelfs thuis zijn. Reserveer de locatie en houd rekening met de beschikbaarheid en capaciteit.

5. Datum en tijdstip bepalen

Stel een datum en tijdstip vast voor de uitvaart. Dit moet afgestemd worden met de beschikbaarheid van de locatie en eventuele sprekers of voorgangers.

6. Uitvaartondernemer of zelf doen

Je kunt een uitvaartondernemer inhuren voor hulp bij bepaalde aspecten, maar het is ook mogelijk alles zelf te doen. Kies wat voor jou het beste werkt.

7. Kist of urn kiezen

Kies een kist voor begraven of een urn voor cremeren. Er zijn verschillende stijlen en materialen beschikbaar, variërend in prijs.

8. Vervoer regelen

Regel vervoer voor de overledene. Dit kan een rouwauto zijn, maar ook andere vervoersmiddelen zoals een koets of sloep zijn mogelijk, afhankelijk van de wensen van de overledene en familie.

9. Opbaring en condoleance

Beslis of en waar je de overledene wilt opbaren. Dit kan thuis, in een uitvaartcentrum of een andere locatie zijn. Organiseer eventueel een condoleance, waar mensen afscheid kunnen nemen en hun medeleven kunnen betuigen.

10. Rouwkaarten en bekendmaking

Ontwerp en verstuur rouwkaarten om familie, vrienden en kennissen op de hoogte te stellen van het overlijden en de uitvaart. Dit kan traditioneel per post of digitaal. Plaats eventueel ook een rouwadvertentie in de krant.

11. Muziek en sprekers

Kies muziek en sprekers voor de uitvaartdienst. Muziek kan een grote rol spelen in de sfeer van de dienst, en sprekers kunnen persoonlijke herinneringen en verhalen delen.

12. Bloemen en decoratie

Regel bloemen en eventuele decoratie voor de uitvaart. Dit kunnen rouwboeketten, kransen of andere bloemstukken zijn. Zorg dat deze op tijd worden geleverd bij de locatie van de uitvaart.

13. Rituelen en symbolen

Beslis welke rituelen en symbolen je wilt opnemen in de dienst. Dit kan variëren van religieuze rituelen tot persoonlijke symbolen en gewoonten.

14. Catering

Regel eventueel catering voor na de dienst. Dit kan een koffietafel zijn met koffie, thee en cake, maar ook een uitgebreider samenzijn met hapjes en drankjes.

15. Nazorg

Na de uitvaart komt de nazorg. Denk hierbij aan het regelen van de administratie, zoals het opzeggen van abonnementen, verzekeringen en het afhandelen van de nalatenschap. Zorg ook voor emotionele steun voor jezelf en andere nabestaanden.

16. Gedenkplaats en gedenkteken

Als je hebt gekozen voor een begrafenis, regel dan een grafsteen of ander gedenkteken. Voor een crematie kun je een urn bijzetten op een begraafplaats of een speciale plek kiezen voor de asbestemming.

Een persoonlijk proces

Het zelf regelen van een uitvaart kan een persoonlijk en troostend proces zijn, waarbij je de vrijheid hebt om elk detail naar wens te organiseren. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden en hulp te vragen waar nodig, zo kun je op een waardige manier afscheid nemen.