Lees deze 3 tips voor het loslaten van je kind

Lees deze 3 tips voor het loslaten van je kind

Heb jij de balans tussen je kind loslaten en beschermen al gevonden? Het is helemaal niet zo gek als je nog een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt graag de controle houdt. Ook veel liefde voor je kind kan het moeilijk maken om hem of haar los te laten. Maar het is ook belangrijk dat je leert je kind los te laten. Ik geef je graag wat tips hoe je dat doet.

Voordelen van loslaten

Het is goed om je kind langzaamaan los te laten. Zo kan je kind zich ontwikkelen, zelfstandig worden en zelfvertrouwen opbouwen. Je moet eigenlijk een balans vinden in bezorgdheid en de behoefte van je kind om zelfstandig te worden. Door jouw bezorgdheid kan je je kind veiligheid bieden, maar door continu te willen beschermen zal je je kind niet los kunnen laten.

Daarnaast is het loslaten ook goed voor jou: hierdoor blijf je ook goed voor jezelf zorgen. Je hebt wat meer tijd en minder stress, waardoor je meer kunt genieten. En daardoor kan jij er ook weer beter zijn voor je kind.

Tips voor het loslaten

1. Controleer niet alles

Je kind loslaten begint bij het verminderen van controleren. Houd dus niet steeds de schoolcijfers of sportprestaties van je kind in de gaten. Hetzelfde geldt voor buitenspelen: kinderen moeten op avontuur kunnen gaan. Tuurlijk is het dan wel fijn om te weten waar je kind is, maar je moet je kind niet beperken of lastigvallen. Wil je je kind geen telefoon geven? Kijk dan eens naar een GPS horloge kind van One2Track. Hiermee kan je zien waar je kind is en hem bellen als het eten bijvoorbeeld klaar is. Een handig device om leren los te laten dus.

2. Luister naar je kind

Hoe communiceer je met je kind? Door vragen te stellen aan je kind, gaat hij zelf nadenken en niet jouw emoties overnemen. Dit zorgt ervoor dat je kind in oplossingen gaat denken en zelfvertrouwen ontwikkelt. Luister en houd rekening met zijn persoonlijkheid. Dwing je kind bijvoorbeeld niet om altijd maar mee te gaan naar bijvoorbeeld verjaardagen. Als jij luistert naar je kind, zal hij ook naar jou luisteren. Geef aan waar je bezorgd of angstig over bent, zodat je kind je kan vertellen wat hij nodig heeft.

3. Van fouten leer je

Je kunt het je vast wel voorstellen: als je een taak zelf doet, ben je trots en krijg je zelfvertrouwen. Als iemand anders je helpt, ben je vooral dankbaar voor de hulp. Een groot verschil dus. Denk hieraan als je het lastig blijft vinden om je kind los te laten. Laat je kind het zelf uitzoeken. Van fouten leert je kind, net zoals jij dat doet. Wees het vangnet voor je kind.

Wat als het loslaten niet lukt?

Denk niet dat alles in één keer goed gaat: niemand is perfect. Soms is het gewoon zoals het is. Probeer niet te veel over fouten in te zitten. Wees dus niet te streng voor jezelf. Het is belangrijk dat je het probeert en erover blijft praten met zowel je eventuele partner als met je kind. Het is, net zoals voor je kind, vallen en opstaan. 

Terwijl je kind de wereld aan het ontdekken is, sta jij voor hem klaar om je kind te ondersteunen als het nodig is. Je kan het!