Renoveren en isoleren combineren? Dat doe je zo!

Renoveren en isoleren combineren? Dat doe je zo!

Bouwen wordt steeds duurder. Voor veel gezinnen is het bijna onbetaalbaar geworden. Daarom stijgt het aantal renovatieprojecten in ons land. Helaas zijn veel oudere woningen in zo een slechte staat dat er ingrijpende verbouwingswerken nodig zijn. Volgens ons kan je die best combineren met isolatiewerken. Renoveren en isoleren gaan namelijk hand in hand.

Waarom isolatie zo belangrijk is

We zien nog veel te vaak renovaties die bestaan uit puur cosmetische ingrepen. Dat is als lippenstift op een varken. De gerenoveerde woning ziet er misschien leuk uit, maar onderliggende problemen, zoals torenhoge energiekosten, werden niet aangepakt.

Na-isoleren is een van de meest ingrijpende renovatiewerken. Daarom moeten ze in een vroeg stadium worden uitgevoerd.

Extra isolatie heeft verschillende voordelen, namelijk:

·         Minder warmteverliezen via muren, daken en vloeren. De warmte blijft beter binnen, wat een verlaging van je verwarmingskosten oplevert.

·         Een koelere woning op de warmste dagen van het jaar.

·         Een verbeterde luchtdichtheid van het gebouw, waardoor er minder onaangename luchtstromen zijn.

·         Een hogere verkoopwaarde op de vastgoedmarkt.

Pak de gehele isolatieschil aan

Voor een maximale besparing op je energiefactuur moet je de hele isolatieschil aanpakken.

Start eerst met het na-isoleren van platte en schuine daken. Uit onderzoek is gebleken dat het meeste warmte ontsnapt via het dak. Logisch, want warmte stijgt.

Daarna kan je de ramen en deuren vervangen. Ga voor buitenschrijnwerk met een zo laag mogelijke U-waarde, of je nu kiest voor aluminium, pvc of hout. Dubbele beglazing is een must. Maar je kan ook investeren in driedubbel glas.

Nadien zijn de muren aan de beurt. Bij een renovatie zijn er twee mogelijkheden. Ofwel laat je de spouwmuur vullen met een isolatiemiddel zoals minerale wol of EPS-parels, ofwel laat je de gevel langs de buitenkant isoleren met harde isolatieplaten. Bij deze laatste optie worden de platen nadien afgewerkt met een gevelpleister, hout- of steenstrips. Je woning krijgt dus een nieuwe uitstraling.

Als je van plan bent om tijdens de renovatiewerken vloerverwarming te plaatsen, raden wij aan om ook de vloeren te laten isoleren. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kan je een opbouwsysteem gebruiken. Is er onvoldoende plaats, dan moet je de bestaande vloer uitbreken om hieronder isolatieplaten of -schuim aan te brengen.

Zoek een premie

Je wil je huis verduurzamen? De overheid geeft premies aan gezinnen voor energiebesparende renovatiewerken. Informeer jezelf bij de gemeente om meer te leren over de voorwaarden, premiebedragen en aanvraagprocedure.

Laat je adviseren

Geen idee hoe je de renovatie- en isolatiewerken best aanpakt? Laat je adviseren door de renovatieaannemer of een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Deze professionals vertellen je alles over de beste materialen, mogelijke probleempunten, prijzen, enzovoort.