Wat mag een konijn allemaal eten?

Wat mag een konijn allemaal eten?

Na de hond en de kat, is het konijn één van de meest populaire huisdieren in Nederland. Het voordeel van een konijn is dat je hier minder werk aan hebt dan een groter huisdoor. Een konijn is een leuk huisdier, maar het is belangrijk om goed voor ze te zorgen. Konijnen kunnen namelijk ziek worden als ze verkeerd worden gevoed. Denk jij erover na om een konijn te nemen als huisdier? In dit artikel lees je wat je dan moet doen.

Wat heb je allemaal nodig?

Als je een konijn in huis neemt, zijn er een aantal dingen die je moet hebben. Kijk eerst online voor het beste konijnenhok, voor zowel binnen als buiten. Konijnen kunnen namelijk een deel van het jaar buiten leven, mits je een goed, warm huisje hebt voor het beest. Er zijn veel konijnenrassen in Nederland, met grotere en kleinere rassen. Probeer hier rekening mee te houden als je een hok gaat kopen. Verder heb je natuurlijk een fles nodig waaruit het konijn kan drinken, een voerbakje en bodembedekking voor in het hok. Konijnen hebben ook knaagsticks nodig, voor hun tanden.

Wat ook belangrijk is, is dat je de nagels van het konijn regelmatig kort knipt. Een konijn moet ook jaarlijks een inenting krijgen voor Myxomatose, RHD1 en RHD2. Dit kun je regelen via de dierenarts.

Wat eet een konijn?

Konijnen hebben in eerste instantie droogvoer en ruwvoer (hooi) nodig in het hok, waarvan ze tussendoor kunnen eten. Konijnen zijn echte planteneters en kunnen het grootste deel van hun voedingsbehoefte halen uit groente en fruit. Wat kun je konijnen allemaal geven?

- Groente: andijvie, boerenkool, kropsla, rucola, spinazie, sla, taugé, koolrabi, wortelen, paprika, tomaat (zonder vruchtvlees), komkommer (zonder zaadlijsten).

- Fruit: appels, bananen (in kleine hoeveelheden), kiwi’s, perziken (zonder pit), aardbeien.

- Snacks: konijnenbrokjes, klaverbladeren, korenbloemen.

Je kunt je konijn ook af en toe een stukje hard, gedroogd brood geven, maar niet in grote hoeveelheden. Voedsel dat je niet mag geven aan je konijn zijn kool, aardappelen, knoflook, ui, prei en bieslook.

Weet je niet zeker of je konijn iets wel of niet mag eten? Neem dan geen risico en zoek naar goede informatie, of vraag om hulp bij de dierenarts.