Is prosecco champagne?

Is prosecco champagne?

Het antwoord is nee, prosecco is een Italiaans mousserende wijn en is zeker geen champagne. Het is wel een heerlijke wijnsoort, dat perfect is voor elke gelegenheid. Of je nu een feestje organiseert, een romantisch diner met je geliefde of gewoon een avondje thuis met vrienden beleeft, prosecco zal je avond zeker opfleuren. Wat kenmerkt prosecco precies? Wat zijn dan eigenlijk de precieze verschillen met champagne en wat zijn de voordelen van deze wijn? In dit blog laten we je kennis maken met prosecco en geven we je ook nog tips over welke gerechten goed passen bij deze wijn. Lees je mee? 

Verschillen tussen champagne en prosecco

Prosecco en champagne zijn beide mousserende wijnen, maar er zitten verschillen tussen. Prosecco wordt vaak geproduceerd in de Veneto-regio van Italië, hoewel er ook andere regio's zijn waar het wordt gemaakt. De druiven waaruit prosecco wordt gemaakt, zijn meestal de Glera-druif, maar er kunnen ook andere druiven gebruikt worden. Prosecco wordt gemaakt met behulp van de Charmat-methode, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in een gesloten tank. Champagne daarentegen wordt gemaakt met behulp van de traditionele méthode champenoise, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in de fles. Champagne is meestal veel duurder dan prosecco, omdat het een meer complex productieproces vereist. Prosecco heeft een frisse, fruitige smaak met een licht zoete afdronk, terwijl champagne een complexere, meer volle smaak heeft met meer krachtige bubbels.

Waarom kiezen voor prosecco?

Naast de heerlijke smaak heeft prosecco nog veel meer voordelen. Prosecco is vaak goedkoper dan champagne, wat betekent dat deze wijn in vrijwel ieder budget past. Het is ook licht in alcoholgehalte, wat betekent dat je niet snel een kater krijgt als je het drinkt. Bovendien is prosecco een goede optie voor mensen die geen alcohol drinken, omdat veel producenten ook alcoholvrije prosecco op de markt brengen. Het is ook een zeer veelzijdige drank die goed combineert met veel verschillende gerechten, waardoor het perfect is voor elke gelegenheid.

Gerechten die bij prosecco passen

Omdat prosecco een zeer veelzijdige drank is, kun je prosecco's met veel verschillende gerechten combineren. Voor een frisse, fruitige smaak kun je bijvoorbeeld gerechten kiezen die rijk zijn aan citrusvruchten. Dit kunnen salades of visgerechten zijn, zoals gegrilde zalm met sinaasappel of fruitige salades met kersen. Je kunt ook prosecco serveren bij bijgerechten zoals een lekkere kaasplank. Je leest het; prosecco past bij veel gerechten, dat wordt heerlijk genieten!